Ja, vi trenger en egen jentedag

Den internasjonale jentedagen

I 2012 ble FN's internasjonale jentedag markert for første gang. Mange stiller spørsmål ved hvorfor vi har en slik jentedag, og bare det i seg selv mener jeg er grunn nok til å ha en slik internasjonal jentedag. Holder det ikke med kvinnedagen, er det nok mange som tenker. Men nei, det gjør faktisk ikke det. På jentedagen er barna i fokus. Den internasjonale jentedagen skal bidra til å rette søkelys mot de utfordringene jenter møter, som forhindrer dem i å få oppfylt sine grunnleggende rettigheter som beskyttelse, skolegang og mulighet til å bryte ut av fattigdom (Hentet fra FN sine nettsider).

Hvert andre sekund blir ei jente under 18 år giftet bort. Det tilsvarer 40 000 barn hver eneste dag. Eller, 15 millioner hvert eneste år. (Plan Norge) Kun landene som er markert med rosa på kartet under, har en absolutt 18-årsgrense for ekteskap.

Dette er rett og slett sjokkerende, og utrolig trist. Trist at det skal være sånn i 2017. Trist at vi i Norge ikke har et klart forbud mot ekteskap av barn under 18 år, for det er det man er under 18 år- barn. Barn skal ikke gifte seg. Ingen steder i verden. Ikke før i 2030 fastslår FNs bærekraftmål at det skal være et forbud mot barneekteskap. Det er 13 år til. Og allerede nå står det i Barnekonvensjonen at barnekteskap er forbudt. På 13 år vil 195 millioner barn bli giftet bort, så lenge det fortsetter i samme tempo som i dag. Det er skremmende.

Visste du at?
◊ Hver fjerde jente i forsvaret ble sextrakkasert i 2014? (VG)
◊ At en av ti kvinner i Norge er blitt voldtatt? (Aftenposten)
◊ At kun 11% av kvinnene i Norge anmeldte voldtekten?
◊ At en ti år gammel jente har bedt myndighetene i India om tillatelse til å ta abort etter å ha blitt voldtatt av stefaren? (VG)
◊ Hvert år tar 4,4 millioner jenter mellom 15 og 19 år abort. 40 prosent av disse abortene skjer under usikre omstendigheter. (Dagbladet)

Lik og del hvis du mener vi trenger jentedagen ♥


#jentedag #fn

2 kommentarer

julietalivstil

11.10.2017 kl.21:04

Ønsker deg en fin kveld:)

liseiselin

11.10.2017 kl.22:29

Skjønner tankegangen din, det er forskjell på kvinnedagen og en "jentedag" :)

Skriv en ny kommentar

hits