Det er OK å ikke ha det bra

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.​ 
http://www.verdensdagen.no/ -

Jeg syns i grunn det er ganske fint å ha en slik dag. En dag hvor åpenhet kan stå litt ekstra i fokus. En dag hvor man faktisk kan snakke åpent, uten å bli kalt oppmerksomhetsyk, som dessverre veldig mange opplever hver enste dag. Hver eneste dag er det noen som står opp med både tanken og følelsen av å ikke bli trodd. Jeg har selv kjent på den følelsen. I dag er dagen hvor psykisk helse forhåpentligvis kan være litt mindre tabu. Dette er en dag det virkelig er lov å være stolt av seg selv, uansett årsak. 

For noen kan det være en god følelse og komme seg opp om morgenen, for andre kan det være ett mareritt. Ting du tar som en selvfølge i hverdagen, er ikke nødvendigvis like lett for de rundt deg. Men hva vet vel du? Det syns ikke. Man kan ikke alltid se det på noen at de har problemer, eller sliter. Man kan ikke se alle hemmelighetene de holder inne. Du kan ikke vite, helt ut av det blå at jeg er ekstremt skvetten av meg, nettopp fordi jeg har en posttraumatisk stresslidelse. Så omtrent hver gang noen sniker seg innpå meg, eller jeg bare ikke har hørt at noen har kommet, så skvetter jeg. Det visste du kanskje ikke? Det er mye lettere å si at jeg er bare lettskremt, enn å måtte forklare hva PTSD er, for de som ikke vet det, eller fortelle hvorfor. Ofte føles det forventa at man bare skal åpne seg som en bok og fortelle om alt bare man nevner én liten ting. 

Det vil være lettere for mange og skylde på noe som at du forsov deg, eller ikke gadd å reise på skola, når sannheten egentlig er at han eller hun ikke kommer seg ut av senga av ulike årsaker. I mitt tilfelle vil det være lettere å unnskylde meg med at jeg bare er lettskremt jeg, så jeg skvetter bare av alt og ingenting, mens det egentlig er flere psykiske grunner. I mitt tilfelle vil dette være angst og PTSD. Heldigvis endrer den psykiske helsa seg. For bare noen år tilbake slet jeg med andre ting enn i dag. Men jeg har allikevel klart meg fint, både med og uten psykolog. Det er helt OK å ikke ha det bra. Bare fortell det til noen. Hvem som helst. Det er også helt OK å ha dårlige dager uten grunn. Dersom du sliter, håper jeg du en dag klarer å si det til noen. En du stoler på, som bare vil deg godt. Du er den viktigste personen i livet ditt. 

Husk at du ikke er alene! Ingen kan si de har akkurat samme historie som deg, men noen deler kan være skremmende like. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits