Et valg for meg, og miljøet

God morgen alle sammen! Eller, nå er det vel formiddag, sånn egentlig. 

Uansett.. I dag tenkte jeg å skrive litt om et valg jeg har gjort for meg selv, men også miljøet. Når det faktisk ble aktuelt at jeg skulle flytte for meg selv, begynte jeg også tanken om å endre kostholdet litt. Da snakker jeg ikke om noen diett eller ikke spise noe godteri.. Men valget om å kutte ned på kjøtt og meieriprodukter, og kutte ut all mat som inneholder palmeolje. Fisk blir absolutt ikke noe problem for min del, da jeg faktisk ikke spiser sjømat. 

Hvorfor tar jeg dette valget nå, og ikke tidligere? Når man bor sammen med foreldre og søsken er det ikke alltid like lett og gå sånne veier. Spesielt ikke når din flinke mamma står og lager middag hver eneste dag. Da spiser du det du får servert. Det er nok av tid til å eksperimentere med vegetarianske måltider og veganske ingredienser. 

Når det kommer til den biten hvor jeg skal kutte ned litt på kjøtt, så har jeg egentlig ett dilemma. 400g kjøttdeig er 400g kjøttdeig, sant? Men jeg som bor alene deler denne pakken opp i alle fall to ganger før jeg fryser den ned, mens en familie på 4 gjerne må ha to pakker kjøttdeig til en middag. Det er her dilemmaet mitt ligger.. For én pakke kjøttdeig varer lenger for meg enn hos en større familie, men én pakke kjøttdeig er liksom én pakke kjøttdeig uansett. Skjønner dere? 

Uansett da, så er melk det første jeg skal kutte ut og bytte om. Jeg har smakt soyamelk med sjokoladesmak, og den smakte veldig godt! Ingen forskjell annet enn ettersmaken, men det var ikke mye. Det er mange erstattere for ku melk, nemlig soyamelk, mandelmelk og rismelk er i alle fall de jeg er kjent med, enda. Jeg er den typen som alltid drakk ett glass melk til frokost hver eneste dag, men etter at det blussa sånn opp om all snakk om hvordan kuene har det og hvor mye forurensning i kjøttindustrien, ble jeg dårlig ved tanken på melk. Det tok lang tid før jeg drakk melk igjen etter det, og det har redusert seg kraftig i forhold til hvor mye melk jeg drakk før. Nå skal jeg derfor bruke opp den literen jeg har igjen i kjøleskapet før jeg går til innkjøp av soyamelk, mandelmelk eller rismelk. Og muligens en pakke med oboy, bare sånn i tilfelle! Har du smakt soyamelk, rismelk eller mandelmelk? Hvilken var best?
Hva er dine tanker rundt temaet?

xoxo

12 kommentarer

lisarorvik

21.07.2016 kl.12:35

Nei har ikke smaken den, men den så kempe god ut :)

Cathrine

21.07.2016 kl.14:16

Kjempe bra at du har tatt det valget! Både for din egen helse, dyrene og miljøet. Jeg ble vegetarianer for et par måneder siden, mest av hensyn til dyrene. Det vanskelige med å velge en slik livsstil er de uvitende og trangsynte menneskene du møter som går i angrepsposisjon så fort de får vite om det. Også alle de dumme argumentene da.. Men det må man nesten regne med, dessverre.

Turid

21.07.2016 kl.16:55

Kjempe flott valg av deg å kutte ned på både kjøtt og meieriprodukter :)

Aina

21.07.2016 kl.22:48

Fint at du tenker på miljøet, på dyr og alt det der, men er det nødvendigvis så mye bedre med soyaprodukter, rismelk og lignende? Jeg er ingen ekspert på verken det ene eller det andre, men jeg vet at man bør begrense inntaket av soyaprodukter fordi det inneholder mye østrogen. Jeg håper for øvrig at du ikke tenker å bytte ut storfe med større mengder kylling/hvitt kjøtt før du har undersøkt hvordan fjærkre har det i sammenligning med storfe. Man skal ikke være bastant og påståelig på noe, før man har alle fakta. Når det er sagt ønsker jeg deg lykke til i ditt miljø- og dyrevernbevisste valg.

Alexandra Flaa

22.07.2016 kl.00:18

Aina: Jeg har nok ikke søkt nok rundt alle produktene enda, men jeg har tatt ett steg på veien :) Jeg vil finne de beste alternativene for melk som passer meg, og det samme med kjøtt- uavhengig om det er ku, sau, gris eller kylling! Jeg vil kutte ned på alt, og finne vegetarianske erstattere som jeg kan bruke innimellom. Altså er jeg ingen vegetarianer eller veganer, bare en som er nysgjerrig og vil gjøre litt for å dempe mitt kjøtt- og meieriforbruk.

Karoline

22.07.2016 kl.11:30

Utrolig flott at du har begynt å tenke på dette! Vil definitivt anbefale å se dokumentaren "Cowspiracy", hvis du er interessert i å lære mer om miljøbelastningen og behandlingen av dyr innenfor matproduksjonen. Du kan også sjekke ut nettsiden deres.

Sunniva

22.07.2016 kl.12:10

Jeg håper du ikke tenker å bli helt vegetarianer/veganer ved å bytte ut dette med soyaprodukter fra den andre siden av jordkloden. Jeg stiller stor tvil til at dette er mindre forurensende / mildere for klima enn kjøttproduksjon i Norge. Og med tanke på dyreveldferd håper jeg du er klar over hvor strenge regler det finnes i Norge for dyrehold, selv om det selvfølgelig skjer tragedier her også. De fleste sauer går på beite fra mai-september, de fleste kyr /storfe går også på beite på sommeren. I tillegg er det mange essensielle aminosyrer som kan være vanskelig å få i seg ved et vegansk kosthold, og det er vanskelig å opprettholde et variert og sunt kosthold når det utelokkende består av veganske produkter.

Mari

22.07.2016 kl.18:10

Soya ødlegger mye.

Alex

23.07.2016 kl.08:39

Grunnen til at noen sier at soya er ødeleggende er fordi det er en helt utrolig stor del av soyaproduksjonen som går til mat til dyrene. Det er dette som er ødeleggende, med tanke på at det finnes milliarder flere dyr enn oss, i tillegg til at de spiser mye mere. Så om vi mennesker selv spiser litt soya vil det ikke ha en stor effekt på planeten.

Alexandra Flaa

23.07.2016 kl.11:11

Alex: Takk for informasjonen! :)

Marlene Nilsen

23.07.2016 kl.11:24

Herlig :D

John

01.08.2016 kl.19:28

Sunniva: Så om jeg behandler deg pent gjennom livet så er det da okei at jeg slakter deg å spiser deg ?

At du stiller stor tvil til at dette er mindre forurensende / mildere for klima enn kjøttproduksjon i Norge er likegyldig, det er fakta som taler deg imot, hvis vi alle begynte å spise mindre kjøtt betyr det at det ikke hadde gått så innmari mye soya til dyrefor, men sånn som idag så har vi begge deler, den ene må bort, å det er kjøttet.

Skriv en ny kommentar

hits