Mental førstehjelp- ved ANGSTANFALL

Okei folkens, er dere klar for litt psykisk prat igjen? Det er nemlig en ting jeg har spurt meg selv om mange ganger.. "Hva gjør jeg hvis jeg finner en person som har angstanfall?" Eller, "hva ønsker jeg at noen skal gjøre for meg dersom jeg får et angstanfall?". Vi lærer masse om førstehjelp, og hvordan vi kan behandle brudd, sår og H-L-R. Men hva gjør vi egentlig hvis vi finner en person med angstanfall? 

Jeg har spurt litt rundt, både andre som har angst, de som ikke har angst og egne erfaringer. Først og fremst er det viktig å være klar over at en del (?) som får angstanfall uten å være klar over at de har angst, kan tro de får et hjerteinfarkt og at de nå skal dø. Dette kan gjøre anfallet enda verre. Samtidig må man ikke ta noen sjanser hvis man ikke er kjent med angst selv!

Uansett, her får dere en liten liste med ting du kan gjøre. Det betyr ikke at du alltid burde gjøre det. Du må alltid se an hvem, hvor og når.  

Få kontakt med vedkommende
Fortell navnet ditt, og spør vedkommende lett om han/hun har slått seg/vondt noe sted, eller om du kan gjøre noe annet. 

Skjerme for tilskuere
Dette er noe vi også skal gjøre ved førstehjelp dersom det er skader. Det er ille nok med et angstanfall i seg selv, vedkommende trenger ikke publikum. Det kan også gjøre det verre. 

Hold varmen
Dersom vedkommende er på bakken, må du sørge for at han/hun holder seg varm. Bruk egne klær og gjerne kroppskontakt dersom det er aktuelt. Spør underveis om han/hun er kald. 

Snakk rolig 
For noen kan det hjelpe dersom du snakker rolig til vedkommende. Det er viktig at du følger med på pust og hvordan vedkommende reagerer når du snakker. Dersom han/hun blir uroligere må du slutte. Prøv hele tiden og fortell hva som skal skje, slik at vedkommende vet. 

Jevn pust
Dette er noe av det viktigste! Jevn og rolig pust. Du kan fortelle vedkommende at de skal puste inn med nesa, og ut med munn. Be de også puste dypt innimellom. 

Vis at du er der
Det er viktig at du har full oppmerksomhet til vedkommende. La mobilen ligge til du han/hun føler seg bedre igjen. Vær fokusert på at du kun ønsker han/hun sitt beste!

Hva ville DU gjort hvis du så noen med angstanfall? 


#angst #mentalførstehjelp #psykiskhelse #mentalt #psykiskelidelser

Én kommentar

Cathrine

17.06.2016 kl.22:40

Så gode tips<3 veldig viktig tema!

Skriv en ny kommentar

hits