DERFOR SIER JEG NEI TIL FRAVÆRSGRENSA

Som jeg nevnte så vidt i forrige innlegg, så streika jeg altså mot fraværsgrensa i dag. Streiken resulterte i fire timer dokumentert politisk arbeid, men det var forhåpentligvis verdt det! Før jeg kommer med mine meninger om fraværsgrensa skal jeg fortelle kjapt hva den er, slik at alle har samme forståelse for det. 

Dersom du har mer enn 10% udokumentert fravær i et fag, altså skulk, så får du rett og slett ikke karakter. Dersom du er hjemme fra skolen fordi du er syk, ja da må du altså ha en legeerklæring på nettopp at du er syk. Har du ikke legeerklæring? Nei, da får du skulk. Det betyr at du må ha legeerklæring hvis du har vondt i halsen, feber eller omgangssyken. Men hva med de sykdommene som ikke syns like mye? De vi går og føler på, inni oss. Skal vi bare late som at de ikke eksisterer, fordi vi ikke kan se dem?

For meg er psykisk helse virkelig en hjertesak, og noe jeg ønsker å fremme i denne saken. Joda, man kan få legeerklæring dersom du har for eksempel angst eller depresjoner. Men hvordan skal det i praksis bli å dokumentere dette fraværet? Skal du reise ned på legekontoret for å få en legeerklæring når du er så deprimert at du ikke kommer deg på skolen? Eller hvordan skal du dokumentere at du hadde et angstanfall i går kveld, og i dag er så utslitt at du ikke kommer deg på skolen? Som en sa under den ene appellen i dag "skal vi filme panikkanfallet på snapchat og sende det til læreren?"


Jeg har fått legeerklæring på mine psykiske problemer, men må jeg virkelig få meg en legetime hver gang jeg sover meg gjennom dagen, eller har hatt ett anfall? Hvor lenge må jeg vente på denne legetimen? Det blir også enda mer fravær for min del å reise til legen, da jeg går på skole i en helt annen kommune.. Har noen tenkt på det? Tenk også så mye unødvendig arbeid det blir for legene. De kommer nok ikke til å gjøre mye annet enn å skrive legeerklæringer på.. og er det det vi ønsker at legene skal bruke tiden på? Og selv om jeg har fått legeerklæring, betyr det at alle andre får det? Nei. Det er ikke alle som er klar over at man har psykiske problemer, eller at dette kan dokumenteres av lege eller psykolog. Det er heller ingen selvfølge at man går til legen. Noen vil alltid være redd for å ikke bli trodd, mens andre prøver å snakke det bort selv med at det er jo ikke såååå farlig liksom...


Foto: Hallingdølen (link til artikkelen) 

Hva mener du om fraværsgrensa?


#fraværsgrensa #psykiskhelse #angst #depresjoner #angstanfall

22 kommentarer

Den lille Pandaen c:

18.05.2016 kl.20:53

Skjønner denne veldig godt. vi har 20% på hvert enkelt fag. MEN det er ikke så mye selv det - hvis en blir syk i flere flere dager.. så blir det fravær, alt blir fravær.. utenom legeærklering som du må dokumentere og vise fram når du går over.

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.20:54

Den lille Pandaen c:: Det er sant.. Så mange turer til legen vil jo bare resultere i enda mer fravær.. :/

Den lille Pandaen c:

18.05.2016 kl.20:56

mhm.. :( heldig er jeg for at jeg har legen rett nedenfor. Men å ringe ned, få time. (kan ta lang tid.) ect... blæh. heldigivs har jeg ikke problemer med fraværgrensa mi, siden jeg ikke har vært syk. men har hatt dager der jeg ikke orker å komme meg opp.. men men. uff. ja, skal ikke bable.

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.20:58

Den lille Pandaen c:: For min del kan du "bable" i vei så mye du vil :D
Du er heldig som har legen så nærme, og det er bra med lite fravær!

Znippen.no

18.05.2016 kl.21:01

Er så enig i alt du skriver! Jeg tror denne ordningen kommer til å fungere mot sin hensikt... Håper du har en flott kveld!

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.21:09

Snippen: Takk i lige måde!

Ebba

18.05.2016 kl.21:27

Har du legeattest på enten somatiske eller psykiske lidelser så gjelder de for hele året.

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.21:47

Ebba: Ahh, det er jo sånne ting de burde informere om når de kommer med en sånn grense... :)

Ebba

18.05.2016 kl.21:30

Er også imot fraværsgrensen altså. Men problemet er de som har "for milde" depresjoner til å få legeærklæring eller ikke søker hjelp.

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.21:48

Ebba: Ja, det er sant!

Den lille Pandaen c:

18.05.2016 kl.21:32

Jaa, men av og til må folk trosse sykdommen og komme på skolen. det liker jeg ikke..

Alexandra Flaa

18.05.2016 kl.21:49

Den lille Pandaen c:: Det er sant!

ida

18.05.2016 kl.23:44

jeg er også imot denne grensa. Er mer en ulempe enn en fordel for skolesystemet. Tror det må gjøres andre tiltak for at elever skal få mindre fravær :)

Alexandra Flaa

19.05.2016 kl.06:49

ida: Helt enig! :)

Veronica

19.05.2016 kl.10:04

Jeg velger å si ja til fraværsgrensen. Jeg gikk på skolen uten søvn, jeg kunne gå to døgn uten søvn. Jeg reiste en time hver vei i 10ende, med en kraftig depresjon og angst. Jeg jobbet ekstremt mye hjemme, gjerne på natta. Nå sitter jeg med en ME-diagnose, og har sikkert 4mnder fravær. De tar tak i fraværet på feil måte, ja. Men se det på den her måten - hvordan skal man motivere elever som allerede har gitt opp? Jeg har fantastiske lærere som har gjort ALT for meg dette skoleåret. Neste år vil jeg ikke møte opp på skolen, jeg søker ikke engang. Jeg orker ikke, jeg har ikke mer motivasjon. Ingenting kan motivere meg. Jeg blir en dropout. Man må se saken litt fra begge sider. De trenger billige løsninger, og å sette inn toppkvalitets lærere er dyrt. Toppkvalitets lærere er det beste, ja, men det er faktisk ganske umulig...

Alexandra Flaa

19.05.2016 kl.10:32

Veronica: Masse lykke til i fremtiden uansett hva den måtte bringe!

Mari Brennhovd

19.05.2016 kl.11:25

Jeg skulle så gjerne vært med på den streiken, tro meg jeg hadde veldig lyst. men takket være heldags, følte jeg ikke at jeg hadde samvittighet nok til å droppe den. Men det var kjempebra at så mange møtte opp. Får virkelig håpe politikerne skjerper seg snart og innser at de er i ferd med å gjøre den største feilen i skolens historie!

Christina

20.05.2016 kl.08:30

Som nevnt over her så trenger man ikke gå til legen flere ganger for å få legeerklæring om man har psykiske lidelser osv, altså du er jo ikke deprimert en dag og dagen etterpå så er du ikke det så det teller jo for hele året.. Jeg ser begge sider av saken, på en side så skjønner jeg det godt, for om du VIRKELIG sliter psykisk etc så vil jo det bli dokumentert, men på den andre siden så sier jeg nei, fordi det er mange som kanskje ikke sliter like mye, men som ikke tør få hjelp.

Jeanett

20.05.2016 kl.19:06

Kjenner på den samme følelsen, jeg sliter også mye med angst og anfall. Jeg pendler hver dag til og fra skolen.. Jeg bor på den lille øya Smøla utenfor Aure og Kristiansund, går selv på skole i Kristiansund. Legen min er på Smøla og det tar sånn ca 45 minutter med hurtigbåt til og fra Smøla - Kristiansund, hurtigbåten går heller ikke hver time den går bare 3 ganger per dag så da er det vanskelig for meg å ikke miste timer for å dra til legevakten for å få legeerklæring, og det er ikke noen vits i å dra tilbake til Byen igjen for 2 timer med skole for så å vente på båten i noen timer til for så å komme hjem? Og jeg får anfall ganske lett om jeg blir veldig stresset og jeg blir stresset bare på tanken av å måtte gjøre det så dette er veldig vanskelig når det gjelder denne fraværsgrensa. Så jeg sier nei og håper de endrer dette veldig snart, for det er mange som skulker, men tenker de ikke på de som faktisk sliter psykisk og de som rett og slett blir syke, er det meningen at vi må dra på skolen når vi ligger med feber og såvidt klarer å reise oss? Så jeg håper inderlig at de endrer meningen innen dette.

Klem fra meg <3

Alexandra Flaa

20.05.2016 kl.21:18

Jeanett: Tusen takk for kommentaren din, og masse lykke til fremover! Sender varme tanker <3
Klem

Lisa

21.09.2017 kl.10:06

Hei dette innlegget hjelpet meg mye med oppgaven min på skolen. Vi skal skrive en appell. Så tusen takk for hjelpen!!<3

Alexandra Flaa

21.09.2017 kl.14:52

Lisa: Så bra! :)

Skriv en ny kommentar

hits