FÅ PRIVATØKONOMIEN INN I SKOLEN

Folk spør alltid når man har blitt ett år eldre om man merker noen forskjell. Før har man ikke akkurat merket forskjell over natten, men når man plutselig er myndig er det noen forskjeller. Først og fremst må man rett og slett ha orden i alle papirene. I mitt tilfelle har jeg litt kontakt med banken i forhold til å avslutte kontoer jeg ikke har bruk for lenger, og opprette sparekonto. Nå skal jeg liksom ha kontroll på alt slik. Plutselig er det jeg som kan få barnebidraget, siden jeg fremdeles går på VGS. Det gjelder og holde tunga rett i munn når man skal holde styr på alt sammen. Vipps så må du betale regninger, forsikring på bilen også var det dette med banken da. Penger dere. 

Økonomien er den aller største forskjellen, tror jeg. Jeg merker det godt på lommeboka at jeg har fått førerkort og kjører mer bil. Vi har hatt litt om lønn, budsjett og regnskap i samfunnsfag på skolen tidligere i år, og da bestemte jeg meg faktisk for å sette opp budsjett. Jeg er virkelig glad for at jeg gjorde det. Nå har jeg mye mer oversikt over hva jeg bruker penger på og ser hvor mye jeg faktisk kan bruke til enhver tid. For min del har det også hjulpet og ikke bruke fullt så mye penger som jeg kanskje skulle ønske. Derimot har jeg brukt gavekort jeg har fått inn nå og da. 

Hvis det er en ting jeg virkelig har savnet å ha om på skolen er det økonomi. Spør du meg burde privatøkonomi være en del av pensum helt fra starten av ungdomsskolen. Det er en del som må flytte for seg selv på hybel når de skal begynne på VGS, men de har ikke peiling på hvordan det er å passe på bruken av penger, eller aner ikke hvordan man fører et budsjett. Joda, vi lærer dette i matte, men det sier oss ingenting om realistiske tall som vi faktisk har bruk for. 

Vi trenger hele veien kunnskaper om hvordan ting foregår, før vi kan skaffe oss erfaringer. Jeg er veldig glad vi fikk muligheten til å være med på foredrag med Magne fra Luksusfellen på skolen i går. Jeg skulle bare ønske det var for ett par år siden. Mange av de som går VG2 bor på hybel rundt om i landet. Burde man ikke da lære om alt som har med privatøkonomien før man har fylt 17-18 år? 


// Bildet er lånt her 

Magne er virkelig en flink foredragsholder, og jeg klarte i alle fall og følge med under hele foredraget. Kanskje fordi jeg syns dette er spennende? Jeg syns det er supert at vi fikk muligheten til å være med på dette, men jeg krysser likevel fingrene for at det blir mer snakk om privatøkonomi i tidligere alder. 

Ett lite tips til å sette opp budsjett finner du → HER 

Har du kontroll på økonomien?
Fører du budsjett? 


♥ LIK OG DEL HVIS DU ER ENIG ♥

4 kommentarer

Pengesnakk

13.04.2016 kl.10:03

Så bra at du er interessert i din egen økonomi!

Å ha kontroll på det området i livet gjør, i alle fall for meg, at resten av livet også er mer i balanse.

Økonomiske bekymringer går utover livsvaliteten, så stå på, og fortsett med å ha så god oversikt du har nå.

Alexandra Flaa

13.04.2016 kl.16:14

Pengesnakk: Økonomi har mye mer å si enn det folk tror! :)

RebeccaHasselgard

13.04.2016 kl.10:48

syns også vi burde hatt mer om økonomi relevant til hverdagen vår! kjente selv spesielt da jeg startet på universitetet at nå var det ikke foreldre som hadde kontroll over min økonomi lengre, men jeg styrte alt selv :)

Alexandra Flaa

13.04.2016 kl.16:15

RebeccaHasselgard: Ja, sant.. Plutselig står man der alene :)

Skriv en ny kommentar

hits