FLAUT Å BRUKE SIKKERHETSBELTE I BUSS

Jeg har fundert en stund over hvordan jeg skal starte dette innlegget og hvordan jeg kan formulere meg på best mulig måte, slik at flest mulig skjønner budskapet mitt. Det er vel kanskje lettere å begynne fra starten også går det som det går. Jeg spør meg selv hvorfor jeg ikke bruker sikkerhetsbelte hele tiden, etter alt jeg har lært om bruk av sikkerhetsbelte både på trafikalt grunnkurs, glattkjøring, langkjøring og bykjøring. Ikke det at jeg er så veldig gammel, men når jeg var liten så var det faktisk ikke sikkerhetsbelter i buss. Dette er så klart ingen unnskyldning for å bruke sikkerhetsbelte, men det kan være en liten forklaring. 

På glattkjøring satt jeg som passasjer i en liksom bil, den besto kun av ett sete og det som hører til. Denne stolen skulle "krasje". Det ble bråstopp. Farten var på 10 km/t,men det var allikevel utrolig ubehagelig. Du merket at hodet ble slengt fremover for så tilbake, sikkerhetsbelte strammet om kroppen og spesielt hoftebeina og skulderen. Det er nemlig der det skal ligge- rundt hoftebeina og over skulderen. Det er utrolig skummelt å tenke på hvordan det føles ut å krasje i om så bare det er i 40 km/t. Selv om det kun er 30 km/t mer, utgjør det veldig stor forskjell. Jeg er ikke helt sikker på det nøyaktige tallet, men det er mange ganger flere. I 70 km/t er det enda flere ganger mer. Dersom jeg ikke hadde brukt sikkerhetsbeltet i 10 km/t hadde jeg nok falt ut av stolen og ned på gulvet, med mindre jeg virkelig holdt meg godt fast. Helt ærlig tror jeg ikke at jeg hadde klart å holde meg fast. 

Hvorfor er det ikke flere som bruker sikkerhetsbeltet på buss? Det er en grunn til at det er påbudt.. Selv syns jeg det er flaut og ukomfortabelt. Jeg vet egentlig ikke om det er riktig ord på bruke, men det er det beste jeg finner akkurat nå. Jeg har uansett blitt flinkere til det. Det er en vondt vane å vende, men jeg jobber med saken. Jeg syns det er ukomfortabelt å bruke det dersom jeg sitter ved siden av noen jeg ikke kjenner. Da blir man på en måte presset mot hverandre.. Hvem vil vel ha kroppskontakt med et fremmed menneske?

Hjelper det så mye dersom en person i hele bussen bruker sikkerhetsbeltet? Jeg tror egentlig ikke det. Men da har jeg prøvd. Jeg har prøvd å gjøre en forskjell. Det som skjer når man ikke bruker sikkerhetsbelte i buss er at man rett og slett blir kastet rundt, eller frem. Ved en eventuell ulykke vil veldig mange av oss veie mye mer enn det vi gjør til vanlig. Dersom en person som veier ca. 1 TONN, blir slengt inn i seteryggen min vil det gå utover meg. Jeg  vet ikke hvor mye sikkerhetsbeltet hjelper her, men jeg vil uansett bruke det. 

For å få maksimalt ut av sikkerhetsbeltet er det viktig å ikke ha store vinterjakker under. Det fører til at det blir ca. 5 cm mellom kroppen din og sikkerhetsbeltet. Dersom det er kaldt kan man åpne jakka og lukke den igjen på utsiden av beltet. Det er virkelig da det fungerer på sitt aller beste, så lenge du har det på riktig plass. Jeg skulle så inderlig ønske flere av oss brukte sikkerhetsbeltet.. Familien og vennene dine ønsker ikke å miste deg. 


Foto: Statens Vegvesen

Jeg håper virkelig du husker på sikkerhetsbelte neste gang du kjører. Uavhengig om det er bil, drosje eller buss. Bruk sikkerhetsbeltet heller en gang for mye enn en gang for lite.. 

 

13 kommentarer

Terje, Yvonne, Filippa & Safir

20.01.2016 kl.14:23

*Tommel opp for deg*

Så bra skrevet!

Alexandra Flaa

20.01.2016 kl.15:36

Terje, Yvonne, Filippa & Safir: Tusen takk!

Mabr

20.01.2016 kl.15:43

Utrolig godt innlegg! Er helt enig med deg :)

farnitii99

21.01.2016 kl.12:24

Mener du bussen eller busken😂

farnitii99

21.01.2016 kl.12:30

*jeg håper virkelig du husker å bruke sikkerhetsbelte neste gang, uavhengig om du kjører bil, drosje eller busk*

Marte eik

21.01.2016 kl.13:24

Hei! Tror kanskje du har ment ukomfortabelt der du har skrevet komfortabelt? Men uansett, jeg er helt enig med deg. Alt for få som bruker sikkerhetsbelte..

Alexandra Flaa

21.01.2016 kl.16:40

farnitii99: Det står buss :)

Alexandra Flaa

21.01.2016 kl.16:40

Marte eik: Det har du helt rett i! Fort gjort :)

Alexandra Flaa

21.01.2016 kl.16:41

farnitii99: Det står buss, så mener det :)

eli

21.01.2016 kl.19:33

jeg er virkelig 100% enig, men i bussene som kjører her, det er nye busser, og ca 90% av de er uten belter. og det er ekstremt tåpelig og irriterende, fordi det er farlig å kjøre uten.

Alexandra Flaa

21.01.2016 kl.20:50

eli: Syns det høres veldig rart ut at nye busser kommer uten sikkerhetsbelte...

farnitii99

22.01.2016 kl.10:09

skjekk bildet da, det står bibelbelte og busk. Men helt enig ja!

Alexandra Flaa

22.01.2016 kl.15:39

farnitii99: Der ja! Tenkte ikke over det :( Skal bytte det ut :)

Skriv en ny kommentar

hits