TIL ALLE DERE SOM KJØRER FORBI OSS SOM ØVELSESKJØRER

Du har akkurat stått i kø mens bilene som kolliderte blir fjernet fra veien, og hva er det første du gjør? Du velger å kjøre forbi. Det har akkurat vært en ulykke og du kjører forbi!? Jeg vedder på at du valgte å kjøre forbi bilen min kun fordi den røde "L"en var på plass på baksiden. Men vet du hva? Det var ikke JEG som kjørte! Det var mamma. Dessverre har "L"en min fryst fast.. Jeg får den ikke av uten å ødelegge den eller bilen min. 

Visste du forresten at sannsynligheten for at jeg kræsjer er mye mindre enn du som har hatt lappen mange år? (Kilde: Foredrag av Statens Vegvesen. Hans begrunnelse var: fordi vi er 110% fokuserte hele tiden, vi leser teori (forhåpentligvis) underveis i læringen, noen av oss har også erfaring fra moped eller andre kjøretøy. Men den viktigste begrunnelsen var at vi var konsentrerte og "føre var"). Det fins alltid unntak, men trenger jeg å skrive det, eller kan dere tenke det selv? Jeg er hele tiden fokusert. Jeg er konsentrert og tenker alltid over hva som KAN skje. Når du kjører forbi en bil med en "L" på, hva tenker du? "Dette er skummelt, må komme meg fort forbi for å legge meg rett foran bilen"? For det er det mange av dere gjør! Selvfølgelig er det en i ny og ne som faktisk kjører fra meg selv om jeg ligger i fartsgrensa, men det er sjeldent. Flesteparten av de bilene som kjører forbi meg, legger seg rett foran bilen i samme fart som jeg har. Hvorfor? Kan noen forklare meg det? Jeg skjønner det ikke..

Det er speilblank is. Du har nettopp stått i kø mens to biler blir fjerna fra veien. Du setter deg selv og de andre i bilen i fare, enten om det er venner eller familie. Bare fordi du skal kjøre forbi. Var det ikke en stor nok tankevekker å se de kræsja bilene stå på fortauet?  Er du eller noen som står deg nære nødt til å havne i en ulykke for at du skal forstå alvoret? Forklar meg greia. Mulig jeg ikke skjønner det fordi jeg er jente og ikke har lappen, men jeg har tydeligvis mer vett i skallen enn mange av dere bilister. 

Jeg er pålagt å kjøre med en lignende "L"en som den på bilder (bare bak på bilen), men vil kaste den i søpla etter hver kjøretur. Denne "L"en sier at jeg ikke har førerkort. Men den sier ingenting om hvor lenge jeg har kjørt bil eller hvor flink jeg er til å oppføre meg i trafikken. Den sier ingenting om det er min første kjøretur, eller min siste før jeg endelig får lappen. 

Bruk hodet når dere er ute å kjører. Er det virkelig verdt å risikere så mye for å ligge foran en bil? Nei. Kjør forsiktig. INGEN VIL MISTE DEG. 

15 kommentarer

Marthe Susann

17.12.2015 kl.18:01

For en idiot! Jeg kan ikke fortelle grunnene til andre, men vet at spesielt typen min syns det er plagsomt å ligge bak L, både fordi noen kjører sakte, men også fordi noen vil ligge over fartsgrensen, og det gjør stort sett ikke de med L. Men det er jo helt idiotisk. Håper det endrer seg en gang i tiden :)

Alexandra Flaa

17.12.2015 kl.18:09

Marthe Susann: Det er fullt forståelig at det kan være slitsomt å ligge bak noen som er opp og ned i fart hele tiden, for det syns jeg om andre som kjører også! :) Allikevel er det synd at man kjører forbi når man akkurat har sett en ulykke..

Ønsker deg en fin kveld!

17.12.2015 kl.18:18

Sannsynligheten er nok myyyye større for at du kræsjer, enn at en som har kjørt i mange år kræsjer :-) les deg litt opp på krasj-statistikk du. Og grunnen til at mange ikke vil ligge bak en som øvelseskjører, spesielt når det er glatt, er fordi dere er et usikkert moment i trafikken. Man vet aldri hva en som øvelseskjører gjør. Og selvom du er fullt fokusert på det du gjør, så har du mye mindre kunnskap og erfaring enn en dreven sjåfør.

Alexandra Flaa

17.12.2015 kl.18:27

Anonym: Det var en fra Statens Vegvesen som sa det på skolen for et par uker siden, så jeg vet ikke helt jeg :)

Karoe

17.12.2015 kl.19:06

Man skal selvfølgelig se an situasjonen, men man aner ikke hvor mye erfaring en som øvelseskjører har. Jeg kjører sjeldent forbi biler om det ikke er firefelts veg, så da er det jo ikke noe problem, men problemet med de som øvelseskjører er jo ofte at det går veldig sakte, eller at det er veldig ujevnt. Dette gjelder ikke alle, selvfølgelig ikke, men det kan være slitsom å ligge bak. Jeg ville heller ikke kjørt forbi i situasjonen du nevner i innlegget!

Heldigvis vil jeg påstå selv at jeg er flink til å følge forholdene, stopper heller å slipper forbi folk og kjører sakte selv enn å kjøre som en idiot. Kjørte en strekke her om dagen som det egentlig var 60, men jeg kjørte rundt 30 fordi det var så glatt, men folk kjører forbi meg som har lappen også, selv i situasjoner som jeg vil påstå ikke er trygge.

Det finnes dessverre mange dumme sjåfører i trafikken.

Alexandra Flaa

17.12.2015 kl.19:13

Karoe: Det er så utrolig synd.. Tror ikke nok folk tenker over konsekvensene av å kjøre for fort i forhold til fører :(

Tegnemammaen

17.12.2015 kl.23:00

Folk i dette landet kan ikke kjøre bil. Det handler ikke lenger om god flyt i trafikken som resulterer i en mye tryggere trafikk. Det handler om å komme seg mest mulig frem.

Jeg er plaget med svinesjåfører her jeg bor. Raser forbi meg i 90 km/t i en 60 sone, hvor jeg holder et par km/t over. Si 63 km/t.

Folk som kjører opptil 70 km/t i timen i en 40 sone fordi de mener at strekningen er for lang til å ha en så lav fartsgrense. Ikke tenker de på at denne strekninger har hundrevis av hus rundt seg som rommer barnefamilier. Denne strekninger er også proppet med skoler og barnehager. En av dem går mine barn på.

Jeg blir irritert av sjåfører som kjører alt for sent også. Det skaper farlige situasjoner fordi man avbryter en fin trafikkflyt. Ikke alltid høy fartgrense som er grunnen til kollisjoner og ulykker. Nå snakker jeg ikke om de som kjører etter værforhold. Nå snakker jeg om sjåfører som kjører 30 i 40-50-60 soner med helt greie forhold.

Folk i dag, spesielt i Rogaland, kan ikke kjøre bil selv om livene deres sto på spill.

Ser jeg en rød L på en bil, sørger jeg alltid å holde en god avstand innenfor rimelighetens grenser. Jeg husker selv når jeg øvelseskjørte og følte meg som en byrde i trafikken. For min del, hvis en sjåfør kjører saktere enn rimelighetens grenser, så tar jeg en trygg forbikjøring hvor jeg holder fartsgrensen. Det mange ikke klarer å forstå tydeligvis, er at fartsgrensen gjelder også i forbikjøringer.

Bitch

18.12.2015 kl.06:01

Fantastisk skrevet

Alexandra Flaa

18.12.2015 kl.06:49

Tegnemammaen: Tusen takk for kloke ord! Jeg er helt enig i det du skriver :) For meg er det mye tryggere om bilene heller holder litt avstand enn å kjøre forbi for så å legge seg rett foran meg :(

Ønsker deg en fin fredag!

Alexandra Flaa

18.12.2015 kl.06:49

Bitch: Blir rørt

henriksamuelsen

19.12.2015 kl.17:10

Du meine kje seriøst at eg som har hatt lappen og kjørt skadefritt i 8 år har større sjangs for og krasja enn deg ? Du kan kje lesa trafikken på samme måte som meg, Du har kje samme erfaring som meg, du har kje kjørt lika mye som meg, Du har kje samme reaksjonsevne som meg hvis uventete ting plutselig skjer som for eksempel vannplaning, at du ikje klare bremsa på isen og bilen bare sklir, bilen forann deg bråbremse plutselig, ein i motgående felt tar ein forbikjøring og e nær og krasja i deg, Ja ka gjør du då ? , og sånn kan eg fortsetta. Har eg mulighet for og kjøra forbi ein "L" så gjør eg det. ikje fordi eg har det travelt, men fordi eg har opplevd plutselig bråbrems, vingling, kjøring under fartsgrensen osv fra en som e ute og øvelseskjøre, og mange med L e rett og slett trafikkfarlige og lage farlige situasjoner. Det e derfor ungdom som nettopp har fått lappen har større sjangs for og krasja fordi di tror di e verdens mestere bak rattet (Akuratt som du meine om deg sjøl)

Alexandra Flaa

19.12.2015 kl.22:23

henriksamuelsen: Siterte bare en fra Statens Vegvesen i et foredrag for noen uker siden :)
Og nei, jeg tror ikke jeg er verdens beste sjåfør, jeg hører på tilbakemeldingene fra kjørelæreren min og retter opp det jeg gjør feil til neste gang. Han sier jeg er veldig flink og har en bratt læringskurve, så jeg stoler på det :)
Ha en fin kveld!

20.12.2015 kl.04:00

Irriterer meg at du skriver ned en påstand, men ikke har sikker kilde. Det ødelegger bloggen helt når du holder på sånn. Skriv fakta, ikke noe du er usikker på er sant eller ikke. Og når du faktisk starter å skrive sanne påstander, så husk hvert fall kilde.

Alexandra Flaa

20.12.2015 kl.07:33

Anonym: Beklager det, kilden et en fra Statens Vegvesen under et foredrag på skolen for et par uker siden :) Skal få det inn i innlegget.

Ilo

08.04.2016 kl.15:12

bra skrevet!

Skriv en ny kommentar

hits